Een moeilijk jaar in de familiegeschiedenis

Antoon Minke (33), huwde op 13 juni 1911, met Stine Nieuwenhuis (27), het veertien jaar jongere zusje van Joh. De 3 broers zijn overigens allen boven hun 30ste gehuwd. Ook opvallend zijn de huwelijken tussen broers en zussen.

Berend en Martin ( 2de generatie) huwden met de zussen Wolters.
Marie en Rika Minke (3de generatie van het Bergje) huwden met de broers Bloemen.
Martinus en Antoon (3de generatie Julianastraat) huwden met de zussen Nieuwenhuis.
Antoon bouwde zijn huis op het perceel grond aan de oostkant vlak naast de ouderlijke woning. Hij noemde het huis Sonnevanck. Een naam zonder historie of familieband.

De nagalm van het feest en de wittebroodsweken waren nog maar net achter de rug, toen precies een maand later op 13 juli broer Jan, na een kortstondige ziekte, op 56 jarige leeftijd kwam te overlijden. Een opgelopen longontsteking na een vrije koude en natte tocht met het rijtuig in een gure voorjaarsavond is hem toch fataal geworden. Nota bene nog maar net enkele maanden voor zijn zilveren huwelijksfeest waarvan de voorbereidingen al in volle gang waren.

De broers Martinus (tak Marjo) en Antoon (tak Sonnevanck) zijn dan respectievelijk 44 en 33 jaar. Inmiddels was ook de oudste zoon van Jan (tak Rheezerend) in het bedrijf werkzaam: Martin, genoemd naar zijn grootvader en niet te verwarren met zijn oom Martinus. Martin voelde aanvankelijk niets voor het familiebedrijf. Na zijn opleiding aan de “Ruwenberg” is hij naar Leiden vertrokken en werkzaam als volontair in een machinefabriek. Deze fabriek was van de familie Van Egmond, een goede relatie van zijn vader. Niet duidelijk is van wie het iniatief is uitgegaan, van Martin zelf of van zijn vader, maar begin januari 1911 was Martin naar huis gekomen.

De firma Gebr. MInke waren groot geworden met o.a. veenbedrijven in Dedemsvaart ( gem. Avereest), Nieuw Amsterdam, Emmen, Erica, Dalen, Klazinaveen, Schoonebeek, Baggeroosterveen, Hardenberg, en in diverse plaatsen over de grens. Daarnaast bezat zij diverse turfstrooiselfabrieken, Kalkovens en deelname in verschillende andere ondernemingen en hun ijzeren schepen “Vitus en Dora”, huizen en gronden.

De omschrijving van “Memorie van Succesie” van Jan Minke op 22-03-1912, bevatte maar liefst 56 bladzijden. De familie was echt rijk geworden en behoorden tot een van de grootste verveners in de omgeving.

Vlak voor Kerstmis, op 20 december 1911, stierf moeder Anna Wolters (79) van het “Bergje”, op huize Vredehoef. Zo bleef Martin Sr. (85) als enige van de 2de generatie Minke over.

Wat aanvankelijk als een feestelijk jaar werd beschouwd, werd nu voor alle gezinnen Minke een moeilijke Kerst.