Het gezin “Rheezerend”.

Omdat er in Dedemsvaart geen katholiek voortgezet onderwijs was, werd traditiegetrouw de jongens van Rheezerend naar het internaat de “Ruwenberg”gestuurd.

Je had in Dedemsvaart voornamelijk protestanten, rooms katholieken en een kleine groep joden. Alle drie de groepen kenmerkten zich door grote gezinnen. Deze geloofsgemeenschappen leefden gescheiden van elkaar. Men huwde binnen de eigen groep, zocht daar ook de vrienden en kennissen en ging winkelen bij geloofsgenoten.

In het schooljaar van 1905-1906 zaten de drie oudste jongens zelfs gelijktijdig op deze school. Vader Jan was een vrolijke man. Hij was erg actief, o.a. lid van het bestuur van de kamer van Koophandel in Avereest en penningmeester van het Spoorwegcomité Ommen-Hoogeveen.

Groot was de klap toen hij onverwachts overleed op donderdagavond 13 juli 1911. De kinderen zijn dan achtereenvolgens: Martin 22, Jet 21, Jan jr. 19, Theo 16 en Herman 13 jaar. Martin en Jet waren nog thuis, terwijl de anderen nog op het internaat zaten. Martin was in het familiebedrijf werkzaam en Jet hielp mee in de huishouding. Zij is wel eens verliefd geweest op een zekere Kirch, een veearts uit Oldenzaal, maar tot een huwelijk is het niet gekomen.

Opmerkelijk is, dat van de vierde generatie Minke zo weinig bekend is. Je zou mogen verwachten dat nu de verhalen over onze ouders, ooms en tantes goed los zouden komen. Maar niets is minder waar. Weer blijkt dat de Minke’s niet echt spraakzaam zijn en hun verleden voor zich houden. Ook het zoeken in archieven wordt bemoeilijkt vanwege de wet op privacy.